Meşhur Çağlayancerit Kalaycı cevizinin tarihçesine baktığımızda bölgemizde bu ürünün kalaycılıkla uğraşan İbrahim KÖŞKER tarafından 1930 yılında "Ağabeyli Köyünde" aşı yoluyla çoğaltılarak Çağlayancerit ve Bertiz Köylerine yayılmıştır. Meşhur Kalaycı ceviziolarak da bilinen ceviz çeşidi "Çağlayancerit Cevizi" adıyla patent alarak tescillenmiştir.
"ÇAĞLAYANCERİT CEVİZİ" MARKALAŞTI
TPE'nin 555 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname Gereği Coğrafi İşaretlerin Korunmasına İlişkin tescil talebi ilanları Resmi Gazete'de yayımlandı. Buna göre Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanlığı, 21 Aralık 2011'de Kahramanmaraş'ın Çağlayancerit Merkez İlçesi, Boylu Köyü, Bölükdamlar Köyü, Emiruşağı Köyü, Kale Köyü, Küçükcerit Köyü, Soğukpınar Köyü, Oruçpınar Köyü, Zeynep Uşağı Köyü, Küçüküngüt Köyü, Bozlar ve Helete Beldesi'nde üretilen cevizi için TPE'ye markalaşma başvurusunda bulundu. "Çağlayancerit Cevizi" isminin alınması için yapılan başvuruda, Çağlayancerit İlçesi'nin yerli cevizinin, dolgun gövdeli, ekstra irilikte, açık sarı iç renginde, yumuşak yapılı ve kolay kırılarak içi tüm olarak çıkarılabilen, antraknoza ve iç kurduna dayanıklı ceviz olduğuna dikkat çekildi. Başvuruda, markalaşma başvurusu yapılan cevizin özellikleri şöyle ifade edildi:
"Erkek ve dişi çiçek oluşum zamanları birbirine yakın olduğundan meyve verimi yüksek. Çiçeklenme Nisan-Mayıs aylarında gerçekleşiyor. Çağlayancerit Cevizi'nde ilk yapraklanma Mart ortasından Nisan başına kadar. Yaprak Dökümü Kasım ve Aralık ayında gerçekleşiyor. Ceviz bin 100 - bin 500 rakımda yetişiyor. Kuru kabuklu meyve olarak ağaç başına 60 - 65 kilo ceviz elde ediliyor. Meyve ağırlığı 15 - 16 gram, iç rengi açık sarı (beyaz), kabuk kalınlığı 1-1.10 milim, hasat tarihi 10 Eylül -1 Ekim, yetiştirilme olarak tavsiye edilen rakım aralığı 750 - bin 500 metre."
-COĞRAFİ İŞARETE UYGUNLUK KONTROLÜ YAPILACAK-
Çağlayancerit Cevizi'nin coğrafi işarete uygunluğunun kontrolü, tat ve koku özelliklerinin bilimsel olarak belirlenmesinde bir duyusal analiz yöntemi olan Lezzet Profili Analizi (LPA) tekniği kullanılacak. LPA, bir lezzet bileşeninin nitel ve nicel özelliklerinin tanımlayıcı değerlendirme tekniği ile ayrıntılı olarak incelenmesini sağlayan bir duyusal değerlendirme yöntemi olacak.
Haberx
Haberx
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder